Färskpotatis

Potatis av årets skörd som säljs innan 30 september får kallas färskpotatis eller nypotatis. Det är numera ett måste med färskpotatis till den svenska midsommarsillen. Men denna sedvänja uppkom faktiskt först 1898. Det skedde på Kullahalvön i Skåne. Den unge lantbrukaren Martin Larsson i Görslöv hade då av sin far fått en åkerlapp där han fick göra vad han ville. Martin valde att odla potatis. Han myllade och lukade och gödslade. Och redan till midsommar 1898 kunde han skörda 200 kilo potäter. De var visserligen små och späda, men Martin lastade sin kärra och begav sig till Mölle. Där var hotellägarna starkt skeptiska till färskpotatisen. På den tiden var ”pantofflan” en stor rotknöl med tjockt skal som skördades först till sensommaren. Därefter skulle potatislagret räcka hela året.

Martin Larsson övertalade dock makarna Paulson på hotell Mölleberg och makarna Elfversson på hotell Kullagården att köpa hans skörd. De betalade 100 kronor var för hundra kilo färskpotatis och upplevde en omedelbar succé. Deras hotellgäster gillade den exklusiva vårprimören. När Martin Larsson återkom till Mölle till midsommaren 1899 slogs de båda hotellen om första tjing på hans nya skörd. Martin Larsson spred därefter färskpotatis till torgmarknaderna i Höganäs och Helsingborg och skickade till och med primörer till Stockholm. Ända in på 1920-talet kom handlare från Mellansverige till Görslöv för att helt säkert få ta del av årets första skörd. Därefter har den mest omfattande produktionen av färskpotatis flyttat norrut till Bjärehalvön. Redan under tidig vår brukar det numera talas om årets första potatisskörd. Färskpotatis anses vara en delikatess och de första skördarna säljs ofta för tusentals kronor per kilo.

Källa: Wikipedia